Onnistu ryhmähaastattelussa

Onnistu ryhmähaastattelussa

Miten onnistua ryhmähaastattelussa.

Tuliko työtä hakiessa yllättäen kutsu ryhmähaastatteluun? Ryhmähaastattelu voi tuntua jännittävällä, mutta alla on lueteltu vinkkejä ja kysymyksiä, joiden avulla onnistuminen on helpompaa!

Mikä on ryhmähaastattelu?

Ryhmähaastattelu on työhaastattelu tai vaikka valintakokeen haastattelu, jossa haastatellaan useampaa hakijaa kerralla. Ryhmähaastatteluja tehdään usein työnhaun lisäksi myös koulujenhaussa. Ryhmähaastattelu voi olla myös tilaisuus, jossa esimerkiksi yrityksen johdon, konsulttien ja työntekijöiden muodostama paneeli haastattelee yhtä potentiaalista työnhakijaa. Ryhmähaastattelu simuloi usein ryhmäprojektien ja palaverien toimintaa ja niissä nähdäänkin hakijoiden työskentely taitoja ryhmässä ja heidän kykyään toimia muiden kanssa ja ottaa huomioon muiden mielipiteitä. Ryhmähaastatteluissa voi myös olla erilaisia tehtäviä, joita ryhmän tulee suorittaa yhdessä. Tämmöiset tehtävät näyttävät erityisen hyvin haastateltavien kykyä toimia osana ryhmää.

Miksi ryhmähaastatteluita tehdään?

Ryhmähaastatteluissa säästetään yrityksen työntekijöiden tai palkkaamisesta vastaavien konsulttien työaikaa, koska useampi hakija voidaan haastatella samalla kertaa. Yritykset myös saavat tietoa hakijoiden ryhmätyö taidoista ja tavoista, kun taas yksilö työhaastattelussa tämä tieto voisi helposti jäädä saamatta. Ryhmähaastatteluita käytetään usein aloilla, joissa ryhmätyöskentely- ja sosiaalisilla taidoilla on enemmän merkitystä.

Ryhmähaastattelu vinkkejä

Monet samat säännöt pätevät, sekä ryhmähaastatteluihin, että yksilöhaastatteluihin. Ryhmähaastatteluissa kannattaa noudattaa ainakin näitä ohjeita:


Valmistaudu hyvin. Vaikka et tiedä varmaksi mitä haastattelussa tullaan kysymään, on hyvä valmistautua vastaamaan omasta työkokemuksesta, koulutuksesta ja miksi sinut tulisi valita. Samoin kuin yksilöhaastattelussa on sinun hyvä tuntea yritys, johon olet hakemassa töihin ja mahdollisesti haastattelun tekevät ihmiset. Kannattaakin tutustua yrityksen nettisivuihin, uutisiin yrityksestä ja nettikeskusteluihin yrityksestä. Jos tunnet jonkun, joka on samalla alalla tai varsinkin samassa yrityksessä, on sinulla hieno mahdollisuus kysellä valmiiksi tietoa yrityksen toimintatavoista, kulttuurista ja vaikka siitä minkälaista henkilöä he etsivät kyseiseen työhön. Ota selvää myös siitä tarvitsetko työssä esimerkiksi eri kielitaitoja, koska haastattelussa voi tulla kyseisellä kielellä tehtyjä kysymyksiä.

Tervehdi kaikkia haastatteluun osallistujia. Ole ajoissa haastattelussa ja esittele itsesi haastattelijoille ja muille osallistujille. Tämä on hyvä mahdollisuus saada tietoa muista hakijoista ja haastattelijoista. Tässä vaiheessa on myös hyvä pistää nimet muistiin, että voit viitata heihin heidän omilla nimillään. Mukava keskustelun aloittaminen jo mahdollisesti ennen haastattelu tilaisuutta voi rentouttaa tunnelmaa ja luoda hyvää ilmapiiriä.

Kuuntele tarkkaan. Ole aktiivinen kuuntelija ja anna muille puheenvuoroja, mutta varmista myös, että kuuntelet ja ymmärrät hyvin kysymykset ja muiden vastaukset. Monesti kuuntelemme huonommin, jos meille jos puhe ei ole suoraan meihin kohdistettu ja ajatukset voivat harhailla varsinkin stressaavissa tilanteissa. Ryhmähaastattelussa on hyvä osoittaa ymmärrystä muiden sanomista asioista ja jopa viitata niihin omissa puheenvuoroissa. Elä yritä vastata aina ensimmäisenä tai rohmuta kaikkia kysymyksiä itsellesi vaan anna muiden puhua myös. Elä kuitenkaan aina odota muiden mielipiteitä vaan vastaa rohkeasti myös ensimmäisenä, varsinkin jos koet, että kyseinen asia on erityisosaamistasi tai olet valmistellut hyvän vastaukseen kyseiseen asiaan.

Ole itsevarma ja kunnioittava. Osoita puheissasi ja kehonkielelläsi itsevarmuutta, mutta samaan aikaan osoita kunnioitusta kaikille tilaisuudessa oleville ja heidän vastauksillensa ja mielipiteilleen. Muista puhua tarpeeksi kovaan ääneen ja selkeästi, että kaikki ymmärtävät sanasi. Elä myötäile muiden mielipiteitä, jos olet erimieltä, mutta muista aina olla lyttäämättä toisten mielipiteitä.

Ryhmähaastattelu kysymyksiä

On hyvä tiedostaa mitä ryhmähaastattelussa kysytään ja valmistautua näihin kysymyksiin etukäteen. Et tietenkään voi tietää varmasti mitä kysymykset tulevat olemaan, mutta valmistautumalla voit muodostaa haastattelutilanteessa nopeammin hyviä vastauksia.


Vahvuudet. Perinteinen työhaastattelukysymys on, että mitkä ovat vahvuutesi. Tähän kannattaa valmistautua myös ryhmähaastatteluissa. Kysymys voi olla esimerkiksi:
”mitkä ovat vahvuutesi?”
”Mitä tarjottavaa sinulla on yritykselle?”
”Millä tavalla osaamisesi ja kokemuksesi voi edistää yrityksen kehitystä?”

Heikkoudet. Tämä on edellisen kysymyksen vastapuoli, joka on myös yleinen. Kannattaa vastata totuudenmukaisesti näihin molempiin, mutta ei kannata myöskään hiekoittaa itseäsi haukkumalla itseäsi vaan samalla osoittaa miten heikkoutesi voisi parantua tai miksi siinä on myös vahvuutta. Kysymys voi olla esimerkiksi:
”Mitkä ovat heikkoutesi?”
”Mitä haluat parantaa osaamisessasi?”

Kysymyksiä haastattelijalle. Kannattaa valmistautua siihen, että osaat kysyä haastattelijalta yrityksestä tai tehtävästä relevantteja kysymyksiä, jotka osoittavat kiinnostuksestasi yritystä kohtaan.


Kerro itsestäsi. Tämä kysymys voi olla monessa eri muodossa, mutta on aina hyvä valmistautua kertomaan itsestäsi, osaamisestasi, harrastuksistasi ja esimerkiksi siitä mikä motivoi itseäsi. Kysymys voi olla esimerkiksi:
”Mikä motivoi sinua?”
”Miten kuvailisit itseäsi?”
”Miten työkaverisi kuvailisivat sinua?”
”Mitkä ovat tavoitteesi?”
”Mikä on työhistoriasi?”


Miksi tämä työ tai yritys. Valmistaudu kertomaan miksi haluat tämän työn tai miksi haluat kyseiseen yritykseen töihin. Raha tai edut eivät välttämättä ole paras syy, koska siitä voi tulla tunne, että lähdet heti, kun saat paremman palkan toisesta yrityksestä. Tässä kohti on hyvä osoittaa tietojasi yrityksestä, yrityksen liiketoiminnasta ja etiikasta ja sitoa näitä omiin tavoitteiseesi. Kysymykset voi olla esimerkiksi:
”Miksi hait tätä työtä?
”Miksi haluat tähän yritykseen töihin?”
”Miten uratavoitteesi osuvat yhteen yrityksen tavoitteiden kanssa?”


Kenet sinä palkkaisit. Tämä kysymys voi olla yllättävä, mutta valmistautuminen auttaa tässäkin. He haluavat todennäköisesti nähdä miten hyvä olet antamaan toisille kunniaa ja miten osaat tulkita ihmisten vahvuuksia. Tässä kannattaa mahdollisesti kehua toisen hakijan taitoja, joita olet itsekin osoittanut tehtävissä tai haastattelussa. Kysymys voi olla esimerkiksi:
”Kenet sinä palkkaisit tästä ryhmästä? Miksi?”
”Mitä ominaisuuksia sinun mielestäsi olisi täydellisellä hakijalla?”

 

Eettiset kysymykset. Ryhmähaastattelussa voi tulla vastaan kysymys esimerkiksi työpaikalla tapahtuvasta moraalisesti kyseenalaisesta toiminnasta ja miten reagoisit siihen. Näissä todennäköisesti halutaan, että hakija osoittaa kunnioitusta, sekä yritystä, että omaa etiikkaansa kohtaan. Kysymys voi olla esimerkiksi:
”Mitä tekisit, jos näkisit, että toinen työntekijä varastaa yritykseltä?”

Ryhmähaastattelu kesto

Ryhmähaastattelut voivat tilanteen ja haetun paikan mukaan kestää puolesta tunnista jopa kolmeen tuntiin. Monesti, jos ryhmähaastattelu muodostuu erillisestä ryhmätehtävästä ja haastattelusta on kesto pidempi.

Mitkä yritykset tekevät ryhmähaastatteluita?

Ryhmähaastatteluja ovat Suomessa tehneet ainakin Lidl, S-Ryhmä, Wurth, Ikea ja Opset.

Muista yhteydenotto ryhmähaastattelun jälkeen

Kuten perinteisen työhaastattelunkin jälkeen, kannattaa kiittää haastattelijoita haastattelusta ja ottaa yhteyttä heihin kysyäksesi miten prosessi etenee ja voitko antaa lisätietoja. Jos työhaastattelun jälkeen ei kuulu mitään ei kannata siis huolestua vaan ottaa proaktiivisesti itse yhteyttä. Kannattaa myös laittaa talteen haastattelijan ja yrityksen puhelinnumerot niin tiedät heti kuka soittaa.

Lue myös:

Yrittäjyys sitaatit
TALOUS

Yrittäjyys sitaatit

Yrittäjyys sitaatit: Inspiroivia sanoja menestyksen tiellä. Tutustu yli sataan voimakkaaseen ja motivoivaan sitaattiin, jotka kannustavat yrittäjiä kohti unelmiensa saavuttamista.

Lue Lisää »