rich dad poor dad Robert Kiyosaki

Kirja-arvostelu: Rich Dad Poor Dad – Robert Kiyosaki

Robert Kiyosakin rikas isä, köyhä isä kirja on erinomainen vaihtoehto ensimmäiseksi sijoituskirjaksi kenelle tahansa. Toki kokeneemmatkin sijoittajat voivat saada kirjasta paljon irti. Kirja on tarina Kiyosakin omasta elämästä ja hän kertoo isältään (köyhä isä) ja ja parhaan ystävänsä isältä (rikas isä) saamista neuvoista ja miten hän oppi rikkaiden ja köyhien eroista. Kirjassa on paljon tarinoita joissa on vertauskuvallisia opetuksia ja sopii siksi melko hyvin nuoremmillekin sijoittamisesta kiinnostuneille, kunhan pitää avoimen mielen ja terveen lähdekritiikin.

1. Opetus: Rikkaat eivät työskentele rahan eteen

Tämän kappaleen tarkoitus on osoittaa miten rikkaat antavat rahan ja muiden tehdä työn heidän puolestaan ja he saavat tuottoa sijoittamalleen rahalle, eivätkä siksi tee töitä rahan eteen. Pääsääntöisesti rikkaat ovat kuitenkin kovia tekemään työtä, mutta he panostavat enemmän itsensä, yritystensä ja sijoitustensa kehittämiseen. 

2. Opetus: Taloudellisen lukutaidon tärkeys

Kiyosaki on kovasti sitä mieltä, että koulutus järjestelmä on rikkinäinen. Se näkyy hänen mielestään siinä miten siellä luodaan työntekijöitä eikä opeteta mitään henkilökohtaisesta taloudesta. Kaikkien tulisi hänen mielestään siksi panostaa omaan taloudelliseen lukutaitoon. Tässä luvussa puhutaan myös paljon omistuksista, jotka tuottavat pääomaa sen kuluttamisen sijaan. Esimerkiksi talo tai asunto jossa asut ei ole pääomaa tuottava, vaikka omistat sen, mutta asuntosijoitukset tai muut pääomaa tuottavat sijoitukset ovat. 

3. Opetus: Pidä huoli omista asioistasi

Tämän luvun opetus on käytännössä se, että huolehtii omista sijoituksistaan hankkimalla pääomaa tuottavia sijoituksia, sen sijaan, että tuhlaisi asioihin, jotka ”saavat sinut näyttämään rikkaalta”. Olisi siis tärkeää olla kuluttamatta palkkaa joka kuukausi vaan tulisi kerätä omistuksia jotka tuottavat positiivista kassavirtaa.

4. Opetus: Verot ja yhtiöt

Kiyosaki kertoo tavoista joilla rikkaat ja yhtiöt säästävät veroissa. Osa tämän luvun veroissa säästämisen keinoista painoittuu enemmän Yhdysvaltojen verotys järjestelmään. Kannattaa kuitenkin tutustua ihan ajatustasollakin siihen, että mitä kaikkea voikaan tehdä verojen minimoimiseksi laillisesti. 

5. Opetus: Rikkaat keksivät rahaa

Kirjoittaja kertoo tekemistään nopeista sijoituksista joilla hän on tienannut isoja summia rahaa muutamalla siirrolla. Kiyosaki kuvaa miten suurin osa ihmisistä ei huomaa mahdollisuuksia joita on olemassa ja jäävät siksi paitsi rikkauksista. Omalla pääomalla ja varsinkin muiden pääomaa lainaamalla voikin tehdä isoja tuottoja melko helposti, jos vain sattuu löytämään tilaisuuden ja kaikki onnistuu suunnitelmien mukaan. 

6. Opetus: Tee työtä oppiaksesi, ei tienataksesi rahaa

Kiyosaki on sitä mieltä, että on tärkeämpää oppia asioita joiden avulla voi hankkia tuottavia omistuksia ja rikastua, kuin tehdä työtä jonkun toisen rikastumisen eteen. 

Lue myös:

Yrittäjyys sitaatit
TALOUS

Yrittäjyys sitaatit

Yrittäjyys sitaatit: Inspiroivia sanoja menestyksen tiellä. Tutustu yli sataan voimakkaaseen ja motivoivaan sitaattiin, jotka kannustavat yrittäjiä kohti unelmiensa saavuttamista.

Lue Lisää »