7 tapaa säästää kuukausittain

7 tapaa säästää joka kuukausi

Säästämällä rahaa pystyt kerryttämään puskuria vaikeiden aikojen varalla. Säästäminen on tärkeää myös sijoittamisen kannalta, koska jos sinulla ei ole yhtään säästöjä, ei sinulla myöskään ole varoja mitä sijoittaa. Yksi vaihtoehto on toki sijoittaa laina rahalla, mutta siinä on omat riskinsä. 

1. Budjetointi

Säästämisen kannalta on tärkeää tietää minkä verran sinulla on tuloja ja minkä verran sinulla on menoja. Näiden erotus on käytännössä säästösi määrä kuukausittain. 

Voit jakaa kuukausittaiset tulosi myös useampaan kategoriaan, eli esimerkiksi pakolliset menot, säästöt ja viihde. Voit itse valita näille sopivat määrät riippuen tuloistasi ja menoistasi. Esimerkki voisi olla vaikka 50/30/20 eli siinä tilanteessa puolet tuloistasi menisi pakollisiin kuluihin kuten ruokaan ja asumiseen, 30 prosenttia säästöihin kuten esimerkiksi ASP-tilille, osakkeisiin tai säästötilille ja jäljelle jäävä 20 prosenttia olisi viihde budjetti jokaiselle kuukaudelle. Tätä 20% osuutta voisi käytää joka kuukausi osittaitain tai kokonaan. Jos viihde budjettia jättää säästöön voi siitä kustantaa esimerkiksi lomamatkoja tai muita isompia yksittäisiä viihdytys kuluja

Budjetointi on hyvä tapa säästää rahaa
Budjetti auttaa sinua hahmottamaan tulosi ja menosi

2. Automatisoi säästäminen

Tee säästämisestä helppoa automatisoimalla säästöön menevät varat joka kuukausi. Voit tehdä tämän niin, että laitat pankissasi olevalta tililtä, johon palkkasi tai muut tulosi tulevat, automaattisen siirron säästötilille, sijoitusten välittäjällesivustolle, ASP-tilille, tai muuhun säästö kohteeseen.  Kannattaa tosin tehdä kohta 1. ensin ettei tule tilannetta, jossa tarvitsetkin yllättäen rahaa, varsinkin jos teet siirrot esimerkiksi ASP tilille tai säästötilille joista varojen nostaminen ei onnistu helposti tai ilman sanktioita. 

3. Säästä puskuri rahasto

Automatisointia helpottaakin se jos sinulla on kerättynä puskuria yllättäviä menoja tai tilanteita varten. On suositeltavaa kerätä noin 2-6 kuukauden kulujen verran varoja. On hyvä ottaa huomioon, että varojen tulisi olla helposti käyttöön otettavissa, eli jos puskuri varat on esimerkiksi tilillä, saa ne heti käyttöön. Jos puskurivarat ovat esimerkiksi kahteen asuntosijoitukseen sidottuina on niiden käyttöönotto todennäköiseti hidasta ja monesti voi vielä menettää isoja summia rahaa, jos joutuu esimerkiksi myymään sijoitusasunnon äkkiä, eikä saa siitä haluamaansa summaa. 

Kannattaa myös huomioida, että esimerkiksi osakkeisiin sijoitetut puskurirahat voivat kasvaa hyvin korkoa, mutta esimerkki tilanteessa, jossa talouksen romahtaminen johtaa potkuihin tai lomautukseen voivat myös osakkeiden hinnat romahtaa, jolloin puskurirahasto supistuu samalla, kun omat tulot romahtavat. Optimaalinen puskurirahasto olisikin semmoinen, joka ei ole sidottuna oman alan tai tienestien kehitykseen ja helposti likvidoitavissa.  

 

säästökortit lompakossa
Säästä luottokorttien kuluissa ja koroissa vertailemalla ja maksamalla luotot hyvissä ajoin.

4. Säästä luottokorteissa

Mikäli mahdollista niin maksa aina pankkikorttiesi maksut kokonaan kuukausittain. Useimmissa pankkikorteissa onkin luoton käyttö ilmaista niin pitkään kunhan maksat sen aina kokonaan pois kerralla. Kannattaa myös tutustua pankkikorttiesi ehtoihin ja kuluihin. Kannattaa myös miettiä sitä vaihtoehtoa, että ottaisit luottokortin, jonka käytöstä saat etuja, kuten lentopisteitä tai muita palautuksia. Tässä tapauksessa saisit vähitellen kerättyä pisteitä säästöön pakollisia ostoja tehdessä ja voisit säästää matkakuluissa käyttämällä kertyneitä lentopisteitä. 

5. Säästä asumiskuluissa

Asumiskulut muodostavat yleensä suurimmat yksittäiset kulut suurimmassa osassa henkilökohtaisia talouksia. Asumiskulut muodostuvat vuokralla asuessa asunnon tai talon vuokrasta, vesi-, lämmitys- ja sähkömaksuista, autopaikoista ja autotalleista ja muista vuokrakuluista . Omistusasunnossa asumiskulut muodostuvat yhtiövastikkeesta, rahoitusvastikkeesta, lainanlyhennyksistä ja koroista, vesi-, lämmitys- ja sähkömaksuista, ylläpito ja remontti kuluista, tontin vuokrasta jne. Monet eivät edes hahmota mistä kaikesta heidän asumiskulunsa muodostuvat. Onkin syytä laittaa ylös kaikki omat asumiseen liittyvät kulut ja miettiä onko siellä säästämis mahdollisuuksia. 

 

6. Säästä ruokakuluissa

Ruokakulut muodostavat ison osan monien kuukausittaisesta rahan käytöstä. Omilla valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa paljon siihen miten suuret kulut ruokailuista on perheesi taloudelle. Kaikkein eniten vaikuttaa se miten paljon syö, varsinkin kalliissa, ravintoloissa ja miten usein ostaa kahvin valmiina, kun sen voisi myös keittää kotona. Kahvila tuotteilla on usein isot katteet ja monesti kotona keitetty kahvi on terveellisempääkin, jos siihen ei laita siirappeja, sokeria tai muita maun lisääjiä. 

Myös ruokakaupassa tehdyillä valinnoilla on merkitystä siihen miten paljon ruokakuluja kertyy. Vertailemalla kilohintoja näkee usein tarkemmin pitkäaikaisia kuluja kuin vain tuotteiden hintoja katsomalla. Monesti kauppareissulla tehtävät heräteostokset kerryttävät lisäkuluja. Kun väsyneenä ja nälkäisenä kiertelee isoa markettia, ei välttämättä tee myöskään niitä terveellisimpiä valintoja. 

Yksi vaihtoehto, joka voi auttaa ruokakuluissa säästämisessä on tehdä ruokien tilaus kännykällä tai tietokoneella ja joko käy noutamassa ostokset kaupan automaatista tai ottaa myös kotiin kuljetuksen. Ihan pieniä ostoksia ei kuitenkaan kuljetuksilla välttämättä kannata ottaa tai maksaa suhteessa isoa hintaa palvelusta. 
Kahvia kupissa pöydällä

7. Panosta laatuun

Sanotaan, että köyhän ei ole vara ostaa halpaa ja se on kyllä monessa asiassa ihan totta. Ostamalla kerralla laadukkamman tuotteet säästät todennäköisesti korjauskuluissa ja siinä tilanteessa, kun ei tarvitse heti ostaa uutta. Ei kannata kuitenkaan sekoittaa brändiä ja laatua. Esimerkiksi brändätty vaate voi olla aivan yhtä huono kuin halpakin, tärkeämpää on materiaalit, suunnittelu ja valmistus. 

Lue myös:

Yrittäjyys sitaatit
TALOUS

Yrittäjyys sitaatit

Yrittäjyys sitaatit: Inspiroivia sanoja menestyksen tiellä. Tutustu yli sataan voimakkaaseen ja motivoivaan sitaattiin, jotka kannustavat yrittäjiä kohti unelmiensa saavuttamista.

Lue Lisää »